Ik ben naar het café

Communities of cafés in de bibliotheek

.

Druk, druk, druk

De samenleving verandert en de bibliotheek verandert mee. Steeds meer contacten tussen mensen gaan digitaal (vaak door weinig tijd of omdat het snel en altijd kan) en daarbij komt het fysieke contact, het in één ruimte met elkaar praten over de dingen des levens, steeds meer in het gedrang.

Daar kun je van alles van vinden maar het is de realiteit waar we mee te maken hebben. Voor een groep mensen, meestal volwassenen en ouderen, is het minder worden van persoonlijk contact ook een gemis. Waar het vroeger gewoon was om even bij de buren of familie aan te lopen en daar de dingen van alledag te bespreken, tegenwoordig is bijna iedereen aan het werk of druk met andere dingen.

 

Iets nieuws!

De bibliotheek heeft een aantal (wettelijke) taken zoals leesbevordering, stimuleren van leren en educatie, informeren, cultuur en kunst én ontmoeting en debat. En juist op die laatste functie Ontmoeting en Debat biedt de bibliotheek nu een nieuwe vorm van dienstverlening aan onder het kopje ‘Ontmoeten’ en wel een aantal gesprekscafés.

 

Waarom heet het cafés?

De naam café is gekozen omdat de definitie van café is: Een café is een gelegenheid waar dorpse of stadse zaken worden besproken onder het genot van een drankje, in dit geval een verse kop koffie. De eerste cafés ontstonden in de 17e eeuw als koffiehuizen.

 

Wat gaan we doen?

De bibliotheken van Maassluis en Den Hoorn organiseren we elke maand zo’n gesprekscafé onder verschillende titels en met verschillende onderwerpen. De titels en onderwerpen zijn:

Gesprekscafé: In eerste instantie over oude beroepen (Den Hoorn)

Mediacafé: Over verschillende nieuwe media, tablets, apps en meer digitaals (Maassluis en Den Hoorn)

CittaSlowcafé: Over Citta Slow en daarin over eten &drinken, natuur, cultuur en recreatie (Den Hoorn)

Themacafé: Over (verhalende) non-fictieboeken (Maassluis)

Maassluiscafé: Over 100 jaar de Furie (Maassluis)

 

Samenwerken

In elk café proberen we samen te werken met andere organisaties uit de twee gemeenten. De deelnemers die meepraten over de onderwerpen bepalen zelf na afloop van elk café over welk onderwerp er de keer daarna gesproken wordt. Zo worden deze cafés niet alleen voor u maar ook van u!

 

De rol van de bibliotheek

De rol van de bibliotheek is behalve die van organisator en facilitator (de cafés zijn in de bibliotheek) ook die van gastheer. We ontvangen u met een kopje koffie en verzorgen extra informatie rondom de te bespreken onderwerpen.

 

Meedoen?

Wilt u meedoen of meepraten over één of meerdere onderwerpen dan kan dit. Op de website van de bibliotheek onder het kopje ‘Ontmoeten’ vindt u alle gegevens per café, de data en plek en iets over de inhoud. Deelname is natuurlijk gratis dus loop eens binnen bij een café. Natuurlijk mogen inwoners van Maassluis ook meedoen aan de cafés in Den Hoorn en inwoners van Midden-Delfland aan die in Maassluis.

Wij zien u graag in één (of meerdere) van onze gesprekscafés!

Wouter van Heiningen

.

koffie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s